29-11-2022

0

Het aantal zelfstandigen blijft groeien in Nederland. In het derde kwartaal van 2022 kwamen er 62.000 zzp’ers bij, waarmee het totaal aantal zelfstandigen op 1,6 miljoen uitkomt. Dat is een voorlopig record.

Aan de andere kant is de arbeidsmarkt na zeven kwartalen van oplopende spanning iets minder krap geworden. Dit blijkt uit de arbeidsmarktcijfers van het CBS over het derde kwartaal van 2022. Het aantal banen stijgt nog steeds en dan vooral bij zelfstandigen. Ruim 1 op de 5 banen in Nederland is nu een zelfstandigen baan. Nederland scoort bovengemiddeld in Europa waar 1 op de 10 mensen binnen de beroepsbevolking werkzaam is als zzp’er.

Jonge mensen als ondernemers 

Het aantal jonge ondernemers is de afgelopen vijf jaar vooral flink toegenomen. In 2017 stonden er bijna 19.000 ondernemers tot en met 21 jaar ingeschreven bij KVK. In 2022 zijn het er al ruim 50.000. Een toename van 173 procent. Inspirerende succesverhalen op social media zijn voor jongeren een belangrijke reden om voor zichzelf te beginnen: ‘Wat zij kunnen, kan ik ook’.

Daarnaast is op scholen tijdens lessen of projecten steeds meer aandacht voor ondernemen. En het verplicht thuiszitten tijdens de coronaperiode heeft het ondernemen bij jongeren ook nog een extra boost gegeven. Veel speelde zich online af en dat stimuleerde jongeren om ook zelf via een webwinkel of social media te gaan ondernemen.

Maar er is meer…

Bron: Nieuws.nl

Categories:

Tags:

Comments are closed